När slutade vi använda vårat förnuft?

Förnuftet var en tid det viktigaste hos människan, det ansågs att vår moral styrdes av förnuftet. Det är den del av oss som tänker självständigt. Idag ser verkligheten annorlunda ut, vi tänker mindre och mindre själva. Om man idag inte vet hur man ska lösa ett problem finns det alltid information till lösningar, T.ex. om man inte vet hur man ska uppfostra sina barn finns det en expert som berättar hur man ska göra. Om man inte äter rätt, motionerar rätt, klär sig rätt, har ett fult hem till och med ett yttre som inte är rätt så finns de där, experterna, redo att rädda oss från oss själva.
       Men bidrar inte det till en form av lathet? Att vi inte längre orkar fråga oss själva vart sanningen ligger? Eller att vi inte vågar lita på oss själva? Utvecklingen om människans tänkande gick uppåt och framåt ända tills nu. Vi tror att vi tänker men vi fokuserar på fel saker. Oftast handlar våra liv om att bli lyckade och omtyckta. Alla vill synas och den nya bloggtrenden visar på att vi endast existerar när vi syns och hörs av någon annan. Det är en ständig kamp om den lilla platsen i rampljuset. Och får någon den, uppstår avundsjuka och en jakt på fel inleds för den som faktiskt vågar stå ut.
        Jag kom att tänka på detta genom en diskussion som uppstod i skolan. Vem är det som avgör om man är någon? Förr var det gud. Bara gud såg en så fanns man. Men hur är det idag? Är media vår nya gud? Något som växer sig allt större är konsumtionen, människorna i ett samhälle måste hållas nöjda. Genom att vi kan konsumera mycket tror vi att vi har vad som krävs för att få lycka. Om människan inte kunde konsumera skulle de börja göra andra saker som inte passar in i samhällets tänkta ramar, som att tänka till exempel. Vi kanske skulle ägna mer tid åt konst, att skapa, att förstå att vi har en viss struktur som leder oss dit vi ska. Vi har väldigt lite makt i våra egna liv och när människan är upptagen av att göra konsumtionsval orkar hon inte längre göra andra val.
       Envägskommunikationen bidrar till att vi blir mer och mer avtrubbade. Slår jag på nyheterna, får jag information där jag bara tar in. Hur ofta ventilerar man det som hamnar på näthinnan? Reaktionerna, vart tar de vägen? Först talas det om något mycket allvarligt som krig och mord, för att sedan handla om något kanske rent av roligt, eller absurt. Det är inte konstigt att vi sakta förvandlas till maskiner som är tänkta att inte reagera. Jag kan tycka att det vore intressant att införa det offentliga rummet igen. Coffee house kulturen, där man träffas på caféer och talar om det som har hänt, läser tidningar och böcker tillsammans. På antikens tid fanns det en träffpunkt dit alla som hade något att säga gick, de satt där och utbytte tankar med varandra. Det tror jag att människan idag behöver.

Vi kan lösa så mycket med våra egna resurser. Det finns inte ett enda rätt sätt, utan många!

Tiisdag!

Ikväll är de bal på slottet.. eller på folkets hus. Har stått utanför insläppet i 2 timmar om inte mer och kollat på alla vackra människor som skulle in. Själv kommer jag inte vara så vacker på min bal pga alla köldskade märken jag kommer att ha på min kropp efter idag!

Och idag åkte Robert och han family ner mot sthlm för att sen åka till gran canaria, är ju inte det minsta avundsjuk! Det som gör det mest hängigt var att jag var med när dom bokade och fråga om jag ville följa med men har fan inte råd nu alltså! men JAG VILLL!!!!!! Men ska försöka vara glad för deras skull och sola lika mycket solarium som Empa så kanske jag kommer upp i deras brunhet när de kommer hem!

idag

Idag är det 132 dagar sedan jag bestämde att detta år skulle bli det bästa och mest händelserika året i mitt liv, men vad hände? Snart har ännu en dag gått åt till att göra absolut ingenting! Livet passerar förbi innan jag ens fyllt 20 och de sägs att livet börjat! Det ända jag hinner med att göra är att äta och sova! Oj måste springa till burren, ska till pappo och städa.. det hinner jag också med ja! .. ibland! HEEEJS!

 



 


Dagen

               
                         

Bit ihop,
andas lugnt min vän.

Morgondagen kommer,
även om den saknas nu.

Solen går upp igen,
även efter evigt mörker.

Bit ihop, andas lugnt, leta fyrkanter i tillvaron, behåll lugnet, min vän.

Fyrkantsandas in i duschen, fyrkantsandas in i kläderna, ta på dig en roll i gestaltpsykologins underbara värld, upp med mungiporna i det där stora leendet som ger dig alla komplimanger.

På med gestaltleendet och fyrkantsandas dig igenom alla fikaraster, kemi lektioner, eller varför inte fysik lektioner, drick en massa kaffe, det hjälper dig.

Gestaltandas dig igenom den trettonde koppen kaffe och bit ihop, det blir alltid sol igen, klockan slår morgon och dagen startar... fly fort!

Fly undan solljuset, fly undan klasskompisar och lärare, ducka undan så ingen ser dig där du smiter iväg bland skuggorna, akta så ingen ser dig på vägen hem, fyrkantsandas igenom filbyten och motorväg, du är snart hemma.

Fyrkantsandas dig igenom hemma, ta det lugnt och
bit ihop - du är snart på skolan igen.

               
               

HEEELG!

Var på norpan borpan hela helgen, alltid lika mysigt. Eller nu ljög jag, det är mysigt men ibland lite mindre. Efter slipning av två giggar har jag då lärt mig att glasfiber inte är så skönt på min hud! Hur som helst är då två av båtarna plastade och nästan klara.

Något som istället var på toppen av mysighets skalan var min och Jims prommis ut på piren, ganska blåsigt men sjukt fint när solen började gå ner, har planerat att bygga mitt hus där!


Barn för en kväll / -evighet!

Då har ja då varit på en sväng med Elin på iksu och visat lite muskler. Ska tillbaka dit imorgon och visa lite mer. Hoppas på att imorgon när jag ställer mig upp, pausas allt några sekunder medans mina muskler utvidgas lite som gelé i gungning innan dom sakta går tillbaka till fast form, men 3 gånger så stora som innan. Ni vet lite som i en film.

Hur som helst så undara jag starkt ibland på om Elin faktiskt är 24 eller om hon kanske möjligt är ett sånt där skottårsbarn som inte riktigt hänger med. Vi har alltså glidigt från Iksu ner till Per på Pinglan (min cykel) och Kingen (elins cykel) med benen på styret och sjungit sjukt vackert! Pinglan, som med åren fått like ryngkor i form av repor och celluiter i form av rost tror jag har fått lite känslor för Kingen. Han är alltså killen som "spreed some love",  in every corner och på den extra tjocka plankan som hänger under övre stången kan man urskilja att han varit på lite för många romantiska middagar.

Kvällen hos Per urartade även den och jag tror mig möjligen skrämt livet ur stackars Manne med mina skaffa barn fantasier, men DU är ju fortfarande min handledare och då SKA du väl lära mig allt du kan?

Sommar och sol!!


Åh vad jag jätte mycket vill ha sommar nu! Det som varit varmt i nästan en hel vecka varför var det liksom nödvändigt att bli kallt igen då för! Tänk att ligga på beachen nu och känna sanden mellan tårna, spela beach volly, äta jorgubbar eller varför inte det bästa, ligga och glassa i en segelbåt!

Verkar bli Norrbyskär i helgen och då får jag ju iaf laga några båtar, oom jag nu är till någon hjälp! Sjukt mysigt att vara där så... Snart har vi fys med Per Olsson som inte är riktigt lika mysigt, eller an är väl mysig men inte jävla fysen! Fast vi kommer bli biff!! Fick dock en lårkaka idag på idrotten så får se hur det går med det ikväll men det kommer nog lösa sig.

Här får ni njuta av lite sköna underbara sötaktiga ljuvliga bilder från förra sommaren!




Matte =?

Idag har jag kommit fram till att matte inte är så dåligt som jag trott i sådär 10 år! Jag har aldrig riktigt känt mig bra, i 1:an när man precis lärt sig vad ordet tal betydde så lekte jag givetvis "skola" med Tina och Marie som då gick i 3:an resp 5:an. Dom satt där och räknade gånger medans jag om och om igen sa, "tal = siffror, tal = siffror". Ingen höjdare!

När jag började komma upp i deras ålder hade jag ju såklart mina kära syskon som satt och räknade andragrads ekvationer osv. Ingen höjdare!

När jag gick i högstadiet var jag väl inte direkt dålig tyckte jag, nästan bäst i klassen, men om jag tänker efter så fick nog mer än halva klassen IG. Ingen höjdare!

Nu när jag själv räknat ekvations system och grafer hit och dit har jag ju inte direkt fattat något med vår inte så kära lärare urban, men nu äntligen, ULF! han kom från himlen som en raket och slog ned rakt i mitt hjärta, jag riktigt längtar till matten imorgon! Nu ska jag och räkna min alldeles egna lilla läxa.. tjoho :D

Tråkig seriös bloggare :O

Jaa vissa kan väl tolka mig som en idiot. jag skippade alltså min utsökta underbara jättemysiga sovmorgon för att kliva upp kl 6 imorse för att hinna på iksu innan skolan! Trodde det skulle vara tortyr att kliva upp men smart som jag är hade jag inte dragit ner rullgardinen igår så vaknade med solen i ögonen. :) När jag sedan gick ut genom portarna på iksu kände jag att det skulle bli en toppendag, men ack, vad hände? Första lektionen fick jag då veta att mitt matte B nationella inte gått så bra, vilket dock var väntat. Men ulf tycker jag ska satsa på MVG när jag gör om det.. hm vi ser väl om de...Lunchen var bajs, fullkornsris som vanligt. jag tror mattanterna lagar det bara för att se oss plågas, dom har en egen liten sekt och hemliga kameror utsatta lite överallt i matsalen för att kunna se våra kvälvningar på nära håll. :@

Och pappa glömde som vanligt bort att jag fortfarande är hans dotter så han hade såklart inte räknat med att jag ville vara med på Emmas (styvsyster) födelsedagsmiddag heller :( men jag fick ifs sitta och äta med farmor och farfar vilket inte var helt fel. och fick faktiskt komma och äta tårtan!! DEN BÄSTA! Nu har iaf Emmas snälla vän rasmus kört ut mig till byn och ska iväg åp träning nu så killevippen dåå!!




GRATTIS EMMA!


Dag 132 av 366

Idag är då ännu en söndag som jag inte gjort särsklit mycket alls på. Vaknade upp i min vän Viktors rum och viste inte riktigt vart jag var, yrade runt lite och kom sedan på att farmor och farfar bor hos mig så därför jag inte kunnat njuta av mitt egna nystädade rum! belive it or not men har faktiskt städat rummet hos både pappa och mamma, bör dock göras oftare efter ett tiotal chokerande upptäckter av mina små oinbjudna husdjur damråttona!

Men nu är min lathet över (?) Idag har jag alltså dels - städat mitt rum ( t.o.m torkat av listerna) - hjälpt mamma torka all disk eftersom våran diskmarskin tydligen gått sönder. - och nu ska jag göra iordning grillspett! ... jag börjar verkligen digga den här desperata hemmafru grejen. Men nu väntar maten so GO EMMA!

summer

Idag har jag alltså lekt modell- började lite oskyldigt med att josefin ville gå förbi fotograferna och vips stod vi där i kön och väntade på våran make over!. jag krävde lite övertalning men kom sedan på att jag måste väl ställa upp för en kompis i nöd (?) hur som helst sitter jag nu här med 10 kilo smink i ansiktet och drömmar om att nån gång skaffa synfel!

låt som bör ägnas mer tid åt!

http://youtube.com/watch?v=KiR838VOCrA&feature=related

RSS 2.0